.

.

Pages

Scafandrii vs Scoica Ucigașă


Atunci când americanul Wilburn Cobb a dat publicității descoperirea Perlei lui Lao Tzu – perla cea mai mare din lume – a relatat și povestea unui scafandru, Dyak. Acesta a murit din cauza unei scoici uriașe în care se afla o perlă pe care a vrut să o ia, dar scoica s-a închis și a prins ca într-un clește braţul nefericitului om, care s-a înecat. În plus, National Geographic afirmă că aceasta nu este singura legendă din Pacificul de Sud și îi înfăţişeză pe acești giganți din adâncuri ca fiind adevărate capcane în așteptarea prăzii, putând înghiţi întregi simpli înotători sau chiar și scafandrii experimentați.


Poate că bazându-se pe asemenea poveşti, chiar și reputate manuale ştiinţifice au susţinut faptul că Scoica Uriașă a fost cauza unor accidente mortale. Manualul de scufundari US Navy oferă instrucţiuni precise despre cum să se elibereze cineva din capcana acestor masive și letale scoici, singura posibilitate fiind smulgerea mușchiului principal – mușchi considerat un adevărat afrodisiac în China – care închide scoica.


Alții susțin cum că scoica nu ar fi carnivoră: Scoica Uriașă nu ar putea mânca oameni – aceasta fiind pură aberaţie şi niciun deces al unei persoane, provocată de ”fălcile” unei scoici, nu ar fi fost vreodată justificat. Teoretic, cochilia se poate închide în cazul în care este ”deranjată”, şi este cu siguranţă capabilă să ”prindă” o persoană, dar acţiunea este defensivă și nu agresivă, iar câteva secunde până la închiderea lentă a ei sunt arhisuficiente pentru ca un înotător sau scafandru să nu fie luat prin surprindere.


Dar porecle ca ”Scoica mâncătoare de oameni” sau ”Scoica Ucigașă”, îi fac acestui organism o reputație formidabilă, însă omul, având de atâtea ori diverse „întâlniri” cu creaturile Terrei, nu ar trebui să se teamă de ele. Din contră. Cu o greutate de 227 kg, măsurând peste 1 m lungime, aceste scoici au o durată de viață de până la 150 de ani. T. gigas poate să pară un obiect imobil, iar acest lucru este adevărat, scoica nedeplasându-se din reciful de care s-a prins. Dar, cu toate acestea, prezența scoicii pe planeta noastră este în pericol.


 environmentalgraffiti.com

No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates