.

.

Pages

Inedit: Baatara Gorge - Cascada care dispare într-o peșteră (Galerie FOTO)


Descoperită în anul 1952, în Liban, Cascada Baatara este cu totul specială: măsoară o înălțime de 255 m, iar apele sale se pierd într-o peșteră imensă formată din rocă de calcar jurasic.

Image Credit Flicks User FlickrJunkie
Avena în care se află cascada este cunoscută sub numele de Prăpastia celor Trei Poduri, iar denumirea sa provine de la cele trei poduri formate în mod natural, fiecare situat deasupra celuilalt.

Apele cascadei ating apogeul în perioada topirii zăpezilor, iar în anii '80, oamenii de știință aruncau vopsea în apă, crezând că apele se vor întoarce la suprafață în apropierea unui sat din apropiere, Al-Mgharet Ghaouaghir.

Fiind una dintre cele mai remarcabile formațiuni geologice de pe planetă, s-a dorit amplasarea unor instalații pentru iubitorii de sport, precum tiroliana, sau trasee pentru alpinism. În cele din urmă s-a
renunțat la această idee, deoarece autorităţile au decis că instalarea unor asemenea echipamente ar duce la degradarea aspectului deosebit al locului.

Roca de calcar jurasic din partea superioară a avenei datează de peste 160 de milioane de ani. Formațiunea este vitală pentru localitate, deoarece cascada reprezintă singura sursă de apă potabilă din zonă.

Primul pod, cel din partea superioară a prăpastiei, s-a format pe o perioadă îndelungată de timp datorită eroziunii pe verticală, dar și datorită celei circulare, eroziuni combinate cu o serie de prăbușiri care au dus la crearea celorlalte două poduri.  Chiar şi în ziua de astăzi forma avenei nu este completă și nici nu va fi vreodată în timp ce apa curge în această zonă. Forța cea mai distructivă o reprezintă gheața, care atunci când se topește odată cu trecerea iernii, cauzează dislocarea rocilor calcaroase.

În zonă nu este amplasat niciun parapet de protecție pentru turiști, ci doar un marcaj care interzice vizitatorilor să se apropie de marginea prăpastiei, marginile sale fiind alunecoase. De asemenea, mersul pe pod este interzis, deoarece există pericolul de prăbușire.

Image Credit Flickr User heatheronhertravels

Image credit Flickr User Serge Melki
 
Image Credit Flickr User heatheronhertravels

Image Credit Flickr User heatheronhertravels

Image Credit Flickr User Serge Melki

Image Credit Flickr User FlickrJunkie

Image Credit Flickr User FlickrJunkie

Image Credit Flickr User Wikimedia

Image Credit Flickr User heatheronhertravels

Image Credit Flickr User FlickrJunkie

Sursa: kuriositas.com (Traducere Alice D. Boboc)
 
 
Blogger Templates