.

.

Pages

Old Thomas – Gardianul din Tallinn (21:14 - MWB Hour)

Old Thomas (Vana Toomas, în limba estonă) este numele unei giruete care este amplasată în vârful turnului primăriei din Tallinn. Legenda spune că adevăratul Old Thomas și-a petrecut întreaga viaţă în slujba oraşului. Pe vremea când era doar un băiat, Thomas a câștigat un concurs de arbaletă – astfel de concursuri erau organizate în fiecare primăvară în evul mediu – și numai tinerii din familiile nobile din Tallinn aveau voie să participe.


Odată s-a întâmplat ca niciunul dintre cavalerii care concurau să nu nimerească ținta – un papagal aflat pe un stâlp - dar micul Thomas, un băiat sărac, îndemnat de către prietenii săi, a ieșit din mulţime şi a tras cu arbaleta, nimerind papagalul.

Deoarece era de condiție joasă, lui Thomas nu i s-a acordat premiul cuvenit, dar el a fost recompensat totuși cu un loc de muncă pe viață ca paznic al orașului. Thomas a crescut și a devenit un erou, luptând cu vitejie în timpul războiului livonian.

Anii au trecut și cineva a observat că figura din vârful turnului primăriei seamănă cu un vechi războinic, şi l-au denumit în onoarea sa. Acum, Old Thomas este unul dintre atracțiile favorite din Tallinn şi un simbol des regăsit pe suveniruri.

Girueta originală a fost deteriorată în 1941 și a fost înlocuită cu o copie, originalul fiind păstrat în prezent în clădirea primăriei.

Sursa: atlasobscura.com (Traducere Alice Boboc)

Această postare este realizată pentru Ora MWB. În fiecare duminică, în WonderNet va fi publicat un articol la exact aceeași oră la care, pe 21.11.2010 într-o zi de duminică, a fost publicat primul articol pe MWB,  atunci când practic s-a născut MWB (mostwantedblog.org).Ora MWB este si un joc interactiv, asta insemnand ca oricine doreste sa participe la Ora MWB va trebui sa publice pe propriul blog un articol, pe orice tema doreste, indiferent ca este o imagine, poezie, clip si apoi sa ne anunte printr-un comentariu ca a participat, un comentariu la articolul ce va fi publicat si pe prima pagina a MWB la aceeasi ora, 21:14.

Ora MWB, este o incercare de a uni gandurile, articolele si talentele cat mai multor bloggeri intr-o clipa, una singura, la ora 21:14 in fiecare seara de duminica.

Ora MWB este o clipa magica in blogosfera romaneasca, o clipa in care bloggerii din toate colturile lumii vor publica pe blogurile personale la aceeasi ora, 21:14 (fusul orar al Romaniei)

La ora 21:14, in fiecare duminica, publicam cu totii  in acelasi timp.
 
 
Blogger Templates