.

.

Pages

O SCRISOARE PIERDUTĂ (1982) - I.L. CARAGIALE (VIDEO)


Vă invit să urmăriți în continuare una dintre capodoperele teatrului românesc, ”O Scrisoare pierdută” - o piesă de teatru cu o distribuție de excepție, în regia lui Liviu Ciulei.

Vizionare plăcută! 
Captură foto: YouTube
Știați că?

* ... ”O scrisoare pierdută” este o comedie de moravuri sociale și politice, scrisă de dramaturgul român Ion Luca Caragiale, în anul 1884?

* ... Gloria literară a lui Caragiale a fost consfințită în seara zilei de 26 octombrie 1884, la Iași, la lectura piesei "O scrisoare pierdută", în casele lui Iacob Negruzzi? Piesa a fost jucată în premieră, pe scena Teatrului Național din București, la 13 noiembrie 1884, înregistrând un mare succes de public, prin seria de 11 reprezentații consecutive, în decurs de numai trei săptămâni.

 * ... A fost reluată, până la sfârșitul anului, cu actorii Teatrului Național, la Iași, apoi la Craiova, echivalând cu răspândirea ei în toată țară și cu receptarea unanimă a publicului amator de teatru? Pentru autor, spectacolele de la teatrul ieșean au însemnat consacrarea, după ce în 1879 primele două reprezentări ale comediei "O noapte furtunoasă" au provocat scandal și l-au îndepărtat pentru un timp pe dramaturg de Teatrul Național și după ce, în 1880, "Conu Leonida față cu reacțiunea" trecuse aproape neobservată, jucându-se pe o scenă de mâna a doua, cum avea să consemneze Titu Maiorescu în studiul său din 1885, Comediile d-lui I.L. Caragiale.

* ...  Criticii teatrari ai timpului au socotit piesa lipsită de calități literare (Ionescu-Gion, Dassè, Claymoor), excepție făcând Ollănescu-Ascanio care a scris favorabil despre piesă? O apreciere favorabilă despre „O scrisoare pierdută”, scrie, fără a semna, și Gh. Panu în ziarul Lupta în decembrie 1884, cu ocazia reprezentării piesei la Naționalul ieșean.

* ... Pe cei prezenți la reprezentațiile din 1884, ” O scrisoare pierdută” i-a impresionat prin acțiunea ei vie și prin forța extraordinară a satirei politice? Chiar detractorii lui Caragiale nu i-au putut refuza cunoașterea meritelor indiscutabile și în acest sens a fost nevoit să scrie în 1903, în "Causeris littèraires", Pompiliu Eliade, pentru care ”Scrisoarea pierdută” era „cea mai bună bucată literară care s-a scris vreodată în limba română“, capodopera de necontestat a repertoriului nostru dramaturgic, o piesă clasică, în măsură să consacre nu numai un autor, ci și o întreagă literatură.


Regia: Liviu Ciulei

Victor Rebengiuc - Ștefan Tipătescu, prefectul județului

Ștefan Bănică - Ghiță Pristanda, polițaiul orașului

Petrică Gheorghiu - Zaharia Trahanache, prezidentul Comitetului permanent, Comitetului electoral, Comitetului Școlar, Comițiului Agricol și al altor comitete și comiții

Mariana Mihuț - Zoe Trahanache, soția celui de sus

Dem Rădulescu - Tache Farfuridi, avocat, membru al acestor comitete și comiții

Mircea Diaconu - Iordache Brînzovenescu, asemenea

Octavian Cotescu - Nae Cațavencu, avocat, director-proprietar al ziarului Răcnetul Carpaților, prezident-fundator al Societății enciclopedice-cooperative Aurora economică română

Aurel Cioranu - un cetățean turmentat

Jean Reder - Ionescu, institutor, colaborator la acel ziar și membru al acestei societăți

Simion Hetea - Popescu, institutor, asemenea
 
 
Blogger Templates