.

.

Pages

45 UTILIZĂRI EFICIENTE ale OȚETULUI la care nu v-ați fi gândit


Oțetul poate fi utilizat în mult mai multe moduri decât v-ați fi gândit vreodată. Iată, în continuare, nu mai puțin de 45 de situații în care puteți folosi oțetul cu cea mai mare încredere pentru rezultatul dorit!

Foto: giftoftimehousecleaning.com

1. Împrospătează frigiderul. Curățați rafturile și pereții frigiderului cu o soluție în care ați pus jumătate apă și jumătate oțet.

2. Conferă strălucire ceștilor de cafea și cănilor de ceai. Frecați ușor petele cu părți egale de oțet și sare (sau bicarbonat de sodiu).

3. Elimină mirosurile din recipientele de plastic. Ștergeți recipientele respective cu o cârpă umezită cu oțet.

4. Omoară germenii din baie. Pulverizați oțet în jurul chiuvetei și în jurul căzii. Ștergeți apoi cu o cârpă umedă.

5. Salvează articole de îmbrăcăminte. Pentru a elimina zonele decolorate de pe țesături, frecați ușor cu oțet. Ștergeți apoi cu o cârpă curată. Această tehnică funcționează și în cazul petelor produse de antiperspirante.

6. Curăță toaleta. Turnați o ceașcă (sau chiar mai mult) de oțet alb distilat în vasul de toaletă și lăsați să stea câteva ore sau peste noapte. Apoi frecați bine cu peria de toaletă, după care trageți apa.

7. Scoate petele de pe covor. Faceți o pastă din 2 linguri de oțet alb distilat și ¼ cană de sare sau bicarbonat de sodiu. Frecați pata cu această pastă și lăsați să se usuce. Aspirați zona respectivă a doua zi. (Testați întotdeauna pe o parte a covorului care nu este la vedere!)

8. Reînnoiește pensulele. Pentru a elimina vopseaua veche, puneți pensula într-un vas cu oțet. Lăsați pensula astfel la înmuiat vreo oră, apoi puneți vasul pe aragaz și lăsați-l câteva minute la foc mic. Apoi scurgeți și clătiți pensula, care va rămâne curată.

9. Curăță un robinet murdar. Pentru a scăpa de calcar, faceți o pastă din 1 linguriță oțet și 2 linguri de sare. Aplicați pe zona respectivă și frecați cu o cârpă.

10. Are rol antistatic. Adăugați ½ ceașcă de oțet alb distilat la ciclul de spălare. Acidul reduce acțiunea statică și previne lipirea scamelor de haine. 

11. Face șosetele vechi să arate ca noi. Petele de pe șosetele vechi și cele de pe hainele transpirate de la gimnastică sunt îndepărtate dacă sunt înmuiate într-o soluție de oțet, astfel: adăugați 1 ceașcă de oțet alb distilat la o oală mare de apă, aduceți la fierbere și puneți hainele colorate. Lăsați la macerat peste noapte, iar dimineața hainele colorate sunt proaspete și luminoase.

12. Redă aspectul genților și pantofilor, făcându-le să arate ca noi. Ștergeți cu oțet alb distilat gențile și pantofii din piele care s-au uzat. Soluția le va reda luciul.

13. Împiedică buruienile să crească. Turnați oțet alb distilat peste buruienile care cresc prin crăpăturile aleilor din curte, astfel încât oțetul să ajungă la rădăcinile buruienilor. 

14. Revigorează plantele ofilite. Nu aruncați florile din vază dacă încep să se ofilească! În schimb, puteți adăuga două linguri de oțet alb și o linguriță de zahăr la un litru de apă. Turnați soluția în vază, iar florile își vor reveni.

15. Calmează senzația de mâncărime provocată de insecte. Înmuiați un tampon de vată în oțet alb și apoi aplicați peste zona afectată de înțepăturile de țânțar și de alte insecte. Soluția va calma senzația de mâncărime și ajută la dezinfectarea zonei respective, astfel încât acestea se va vindeca mai repede.

16. Albește dinții. Spălați-vă pe dinți o dată pe săptămană cu oțet alb distilat. Scufundați periuța de dinți în oțet și apoi periați bine. Acesta va ajuta,
de asemenea, la prevenirea respirației urât mirositoare.

17. Face ca lacul de unghii să dureze mai mult. Înainte de a aplica pe unghii lacul dvs preferat, ștergeți-vă unghiile cu un tampon de vată îmbibat în oțet alb distilat. Suprafața curată va ajuta manichiura să dureze mai mult.

18. Ferește
de îngheț geamurile mașinii. Previne înghețarea geamurilor dacă pulverizați peste ele o soluție formată din trei părți oțet alb distilat și o parte apă. Aciditatea împiedică formarea gheții, astfel încât nu va trebui să vă treziți devreme pentru a îndepărta gheața de pe geamurile mașinii.

19. Conferă strălucire blăniței câinilor. Pulverizați peste blana câinelui o soluție formată dintr-o cană de oțet alb distilat amestecat cu un litru de apă. Soluția reprezintă o alternativă ieftină la produsele scumpe de îngrijire pentru animale de companie, iar în plus oțetul va ajuta la îndepărtarea dăunătorilor cum ar fi puricii și căpușele.

20. Îndepărtează mirosul neplăcut din litieră. Turnați
oțet alb distilat pentru a acoperi aprox. 3 cm în litiera goală. Lăsați să stea timp de 20 minute, apoi clătiți cu apă rece.

21. Ucide bacteriile din carne. Marinați carnea
în oțet, iar bacteriile vor fi îndepărtate, iar carnea se frăgezește. Soluția marinată se face prin adăugarea a ¼ cană de oțet balsamic pentru fiecare 2 kilograme de carne, apoi adăugați ierburi și condimente. Lăsați carnea să stea astfel între 20 minute și 24 de ore, în funcție de cât de puternică doriți să fie aroma, apoi gătiți-o dimineața fără a clăti carnea.

22. Previne spargerea ouălelor puse la fiert. Adăugați două linguri de oțet alb în apa în care fierb ouăle. Ele vor rămâne intacte, iar cojile vor fi îndepărtate mult mai ușor atunci când le veți curăța.

23. Curăță ușor cuptorul cu microunde. Umpleți un bol mic cu părți egale de apă caldă și oțet, și puneți-l în cuptorul cu microunde la temperatură mare timp de 5 minute. Aburul rezultat va curăța cuptorul cu microunde și va lăsa un miros proaspăt.

24. Repară DVD-uri. Dacă aveți un DVD uzat care ”agață”sau se oprește, ștergeți-l ușor cu oțet alb distilat aplicat o cârpă moale. Asigurați-vă că DVD-ul este complet uscat înainte de a-l reintroduce în player.

25. Adună ultimele picături din borcan. Dacă nu puteți curăța borcanul cu maioneză, turnați în borcan câteva picături de oțet. Puneți capacul bine și agitați, iar astfel maioneza rămasă va aluneca afară.

26. Curăță fructele și legumele. Adăugați 2 linguri de oțet alb distilat la o jumătate de litru de apă. Folosiți amestecul pentru spălarea fructelor si legumelor proaspete, apoi clătiți bine. Soluția ucide mai multe reziduuri de pesticide decât reușește apa pură.

27. Face ouăle de Paști strălucitoare. Amestecați 1 linguriță de oțet cu ½ ceașcă de apă fierbinte, apoi adăugați colorantul alimentar. Oțetul păstrează culoarea strălucitoare și nu permite formarea dungilor din culoare. 

28. Desface șuruburile ruginite. Turnați oțet pe șurub, iar acesta se va desface cu ușurință.

29. Îndepărtează guma de mestecat lipită. Pentru a elimina guma din țesături sau din păr,  încălziți un castronaș cu oțet în cuptorul cu microunde. Turnați apoi oțetul cald peste gună, iar aceasta se va dizolva.

30. Protejează brânza de apariția mucegaiului. Înveliți brânza într-o cârpă îmbibată oțet, apoi puneți-o într-un recipient etanș în frigider.

31. Reînnoiește lufa. Scufundați lufa într-o soluție formată din părți egale de oțet și apă timp de 24 de ore pentru a dizolva reziduurile de săpun, apoi clătiți-o cu apă rece.

32. Îndepărtează ceara. Dacă a curs ceară topită pe mobila din lemn sau pe pardoseală, ștergeți-o ușor cu o cârpă înmuiată într-o soluție formată din părți egale de oțet alb și apă.

33. Este ideal pentru o baie relaxantă. Adăugați ½ ceașcă de oțet în cada cu apă caldă pentru o ședință de spa ieftină acasă. Oțetul îndepărtează celulele moarte, lăsând pielea moale și netedă.

34. Conferă strălucire părului. Elimină sebumul dacă vă clătiți părul cu lingură cu oțet o dată pe lună. 


35. Elimină mătreața. În cazul în care simțiți pielea capului că devine uscată sau cu ”fulgișori”, oțetul poate fi un remediu simplu la domiciliu. O dată pe săptămână, turnați o ceașcă de oțet de mere pe scalp, și lăsați să stea astfel timp de 15 minute. Apoi clătiți bine cu apă rece.

36. Catifelează picioarele. Sandalele purtate vara au provocat călcâielor un aspect neplăcut, cu crăpături? Țineți picioarele timp de 20 de minute pe zi într-un amestec format dintr-o parte oțet la două părți de apă caldă. Oțetul îndepartează pielea moartă, lăsând picioarele moi și netede.

37. Împrospătează țesăturile. Umpleți o sticlă cu pulverizator cu oțet alb și pulverizați prin casă pentru a neutraliza mirosurile din țesături, covoare, pantofi sau orice suprafață pulverizabil.

38. Șterge creionul de pe pereți. În cazul în care copiii dvs. desenează pe pereți sau pe podea, înmuiați o periuță de dinți în oțet alb și ștergeți ușor. Oțetul descompune urmele rămase, ceea ce face ca acest mod de curățare să fie nontoxic pentru copii, dar și ieftin.

39. Îndepărtează lipiciul provenit de pe autocolante. Nu încercați să îndepărtați cu unghia lipiciul rămas în urma dezlipirii etichetelor sau autocolantelor. În schimb, puteți aplica peste lipiciul rămas puțin oțet, lăsați să stea câteva minute, apoi puteți îndepărta lipiciul extrem de ușor.

40. Curăță mașina de spălat vase, dar și cafetiera. Reduce acumularea de grăsimi și de resturi alimentare dacă turnați o ceașcă de oțet în mașina de spălat vase (goală) o dată pe lună și lăsați să aibă un ciclu complet. La fel puteți proceda și în cazul cafetierei.

41. Igienizează ”accidentele” produse de animalele de companie. Aveți posibilitatea să eliminați pata, dar și mirosul dacă amestecați ¼ cană de oțet
¼  litru de apă. Pe urmă curățați ”boacăna” cu un prosop.Continuați să tamponați până când dispare pata respectivă.

42. Pregătiți grătarul pentru vară. Pentru a îndepărta acumularea de cărbune de pe grătar, pulverizați oțet alb distilat pe o folie de aluminiu mototolită și curățați bine grătarul.

43. Restabilește presiunea capului de duș. În cazul în care pe capul de duș se depune calcar, scufundați-l timp de 15 minute într-un amestec de ½ ceașcă de oțet și 1 litru de apă.

44. Curăță foarfecele. Când lama foarfecei devine lipicioasă, ștergeți-o cu o cârpă înmuiată în oțet alb. Spre deosebire de apă și săpun, oțetul nu va distruge lamele și nici nu va rugini metal.

45. Desfundă canalizarea. Pentru un mod natural, non-toxic de curățare a țevilor înfundate, turnați o ceașcă de bicarbonat de sodiu, urmată de o ceașcă de oțet alb în scurgere. Lăsați amestecul să facă spumă, apoi spălați, turnând în scurgere o  oală cu apă clocotită.


Material primit prin e-mail. Mulțumesc, Anda Dincă!

Sursa: www.allyou.com (Traducere Alice Diana Boboc)

No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates