.

.

Pages

FOTOREPORTAJ: Participarea Asociației Redescoperă Istoria la Retro Parada Primăverii 2015


Asociația Redescoperă Istoria a participat sâmbătă, 18 aprilie, în premieră, la cea de-a XVI-a ediție a expoziției de vehicule istorice Retro Parada Primăverii 2015. Evenimentul s-a desfășurat simultan în 28 de orașe și a reunit 800 de mașini de epocă, între care și singurul Kübelwagen funcțional din România, vehicul aflat în colecția unui membru ARI.


Asociația Redescoperă Istoria a participat la acest eveniment, care s-a desfășurat și în orașul Constanța, cu un efectiv de 5 membri echipați corespunzător pentru Campania din Vest, etapă a celui de-Al Doilea Război Mondial, când Armata Română alături de cea Sovietică au luptat pentru eliberarea Europei de sub dominația germană. Membrii ARI au reprezentat ambele tabere combatante, având următoarea structură: Sergent sanitar (Armata Română), Căpitan infanterie (Armata Roșie), precum și Unterfeldwebel, Gefreiter și respectiv, Schutze (Armata Germană – Wehrmacht).

Într-un muzeu, exponatele vorbesc într-o tăcere absolută. Însă, spre deosebire de atmosfera înghețată în timp a muzeelor, membrii ARI au reușit să expună publicului o istorie vie. Contextul istoric, uniforma, echipamentul, armamentul din dotare, toate au fost prezentate publicului într-un mod aparte, interactiv, total diferit de cel cu care eram obișnuiți până acum.

Astfel, combatanții germani au avut în dotare arme precum: pistolul Walther 38, carabina Mauser K98 și mitralieră MG 34. De cealaltă parte, din armamentul folosit de către Armata Roșie a fost prezentat publicului pistolul mitralieră PPSH 41, una dintre cele mai eficiente arme de asalt realizată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, utilizată inclusiv de către soldații români.

De departe, piesa centrală a participării Asociației Redescoperă Istoria la Retro Parada Primăverii 2015 a fost expunerea unui vehicul istoric și anume, VW tip 82 Kübelwagen. Aflat în colecția domnului Ovidiu CIOBANU, membru ARI, vehiculul este perfect funcțional, este singurul aflat pe teritoriul României și are o poveste aparte: fabricat în 1940, a ajuns pentru prima dată în România în 1941, înaintea declanșării Operațiunii Barbarossa (invadarea Uniunii Sovietice). Pe Frontul de Est, Kübelwagen-ul a însoțit Armata Germană până la Stalingrad, când a fost relocat. În primăvara anului 1944, vehiculul se găsea din nou pe teritoriul României, mai exact în dotarea Regimentului 208 Grenadieri al Diviziei 79 Infanterie a Wehrmacht-ului, divizie ce activa la nord de orașul Iași, ulterior vehiculul ajungând în Grecia. După eliberarea Greciei de sub ocupația germană, la finele anului 1944, Kübelwagen-ul a fost vândut către populația civilă. În anul 2010, vehiculul a fost cumpărat de către domnul Ovidiu CIOBANU, iar această achiziție poate fi interpretată ca pe o recuperare a istoriei, demers care coincide cu obiectivele Asociației Redescoperă Istoria.

De obicei, muzeele prezintă doar câteva informații, care se pot afla ori citind câteva rânduri într-o vitrină, fugitiv, ori încercând din răsputeri să înțelegi ce povestește ghidul, în cazul în care sunt foarte mulți vizitatori care gravitează în jurul său.

De data aceasta însă, informații ample au fost oferite celor interesați: exponatele și-au revendicat dreptul la viață, prin participarea Asociației Redescoperă Istoria. Iar diorama a fost Parcul Primăriei din Constanța.Mai multe fotografii puteți vedea AICI, precum și știrea TV aferentă evenimentului

Text: Alice Diana BOBOC și Mihăiță ENACHE

Foto: Alice Diana BOBOC, Mihăiță ENACHE, Ovidiu CIOBANU și Luca ARȘINEL

Video: Neptun TV – reporter Andreea FILIP, cameraman Gabi TURCU

Asociația Redescoperă Istoria dorește să mulțumească și pe această cale lui Andrei CARTIANU pentru sprijinul acordat prin punea la dispoziție a armelor Mauser K98 și PPSH 41.

No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates