.

.

Pages

ATENȚIE! E524 - SODĂ CAUSTICĂ ÎN MÂNCARE!


Citiți cu atenție articolul următor, iar apoi gândiți-vă de două ori înainte să mai cumpărați covrigei și sticksuri! Consumul lor poate fi extrem de nociv, mai ales pentru copii! Iar sănătatea trebuie să fie întotdeauna pe primul plan!
O femeie care lucra într-o fabrică de sticksuri și covrigei a dezvăluit, într-o conversaţie în bucătăria firmei în care lucrează acum, că treaba ei era să dizolve praful de sodă în apă, dar atunci când se stropea pe mâini se irita rău pentru că soluţia era foarte acidă. Persoana care a aflat aceste informații povesteşte cu detalii conversaţia avută, precum și ce a aflat ulterior:

„Acum câteva zile eram la bucătăria firmei și sporovăiam cu femeia de serviciu care ne povestea că, în trecut, a lucrat la o fabrică de sticksuri și covrigei. Zicea femeia că înainte de-a fi băgați la cuptor, se toarnă peste ei sodă caustică. Ca să fiu cinstit, mi s-a părut absolut idioată istoria și i-am replicat că nu pot să cred așa ceva, că probabil se înșală. Ea a insistat, precizând că treaba ei era să dizolve praful de sodă în apă, dar atunci când se stropea pe mâini, se irita rău pentru că era foarte acidă. În timp ce discutam, a apărut un coleg  care a zis ca știe demult de asta fiindcă un amic lucrează la o fabrică mare de panificație și i-a povestit că se pune sodă pe covrigei și sticksuri.  Am plecat acasă destul de confuz și am luat în drum o punguță de sticksuri. Pe lista de ingrediente erau lucrurile banale, cum e făina, apa, sarea, dar și câteva E-uri. Ca să mă lămuresc le-am căutat pe net și am descoperit cu uimire că unul dintre ele, mai exact E524, chiar asta este în realitate: sodă caustică.

Deci, în mod oficial, producătorii de sticksuri și covrigei recunosc cu onestitate că toarnă sodă caustică pe produse!

Sunt unele E-uri inofensive, altele foarte periculoase și cele mai multe despre care nu se stie exact cât sunt de periculoase. Mai departe, m-am întrebat pentru ce dracu' e nevoie să se pună tocmai sodă pe covrigei și am căutat pe net.

Am găsit multe informații și se pare că este un subiect cunoscut de mult timp. Explicația este că soda face ca la coacere să se formeze un strat caramelizat și crocant. Deci, ca să fie crocant, se pune soda care dă și un gust anume, ușor de recunoscut și chiar un miros specific.

Secretul cojii maronii, lucioase și ușor înțepătoare la gust, care se desprinde usor de pe pretzelsul bavarez, este scufundarea acestuia într-o baie de sodă caustică înainte de a fi băgat la cuptor!! Ca fapt divers, majoritatea sticksurilor pe care le mancați au trecut și ele printr-o baie de sodă caustică (puteți testa asta cu vârful limbii pe un sticks, unde veți simți un gust ușor chimic și înțepător, de săpun sau detergent). Evident, este vorba despre o concentrație de doar 3% (30g / 2 linguri de sodă la 1L de apa), iar rolul acestei băi bazice (după cum am învățat noi la chimie) este de a reduce aciditatea de la suprafața covrigului, permițând amidonului din cocă să se transforme în zahăr, care se va carameliza frumos și elegant.”

Concluzia:

E 524 - Soda caustică, clasificat la ,,E-uri suspecte” trebuie consumat în cantităţi foarte mici şi foarte rar pentru a nu afecta negativ sănătatea. Iată pericolul la care ne expunem consumând produse cu acest ingredient: alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, tulburări biliare, tulburări intestinale, şi digestive, tulburări nervoase şi creşterea colesterolului.

Articol primit prin e-mail. Vă mulțumesc, doamna Natalia Hornet!

2 comments:

  1. Nici nu ami știm ce să mâncăm. Oricum totul este foarte nociv.

    ReplyDelete
  2. Așa este, din păcate... Nu mai avem nicio garanție că ceea ce încercăm să mâncăm sănătos mai este cu adevărat sănătos, indiferent că ne referim la fructe, legume, lactate etc. Toate sunt tratate și ajung să fie până la urmă toxice.

    ReplyDelete

 
 
Blogger Templates