.

.

Pages

Incursiune în istoria produselor cosmetice, din antichitate și până în zilele noastreCu aproape două milenii în urmă, împăratul și filozoful roman Marc Aureliu spunea că aspectul exterior al omului este „cea mai bună scrisoare de recomandare a lui”. Or, în compunerea acestui aspect exterior cosmetica ocupă un loc cât se poate de important.


Cosmetica este arta și practica îngrijirii, păstrării și înfrumusețării corpului uman, în special a feței și a părului, iar cuvântul provine din limba greacă kosmetikós însemnând a aranja, a împodobi. Cosmetica apare și se răspândește în secolul XVIII, ea este numită „cosmétique“ în Franța, termenul ajunge să fie folosit în Germania abia din anul 1850, până în secolul XVIII se foloseau termenii pentru înfrumusețare, „cosmetica medicamenta” și „ ars cosmetica”.

Primele dovezi arheologice care atestă prezența cosmeticelor provin din mormintele faraonilor egipteni, iar unele datează cel puțin din Egiptul antic și Grecia antică. 

Femeile de viță nobilă din picturile rupestre egiptene din morminte, precum cele din mormântul lui Nebamun (circa 1350 î.Hr.) erau adesea prezentate ca purtând pe cap obiecte în formă de con. Aceste conuri erau făcute din ceară sau grăsimi, parfumate de cele mai multe ori cu lavandă sau alte plante aromatice, care acționau ca un odorizant personalizat.Femeile purtau conurile respective doar în cadrul evenimentelor care nu se desfășurau în aer liber, ci doar în interior, unde era o temperatură foarte ridicată. Drept urmare, din cauza căldurii, conurile se topeau, iar acestea emanau un parfum foarte plăcut. Cu toate acestea, lipsa de dovezi arheologice (nu a fost încă descoperit un astfel de con) îi face pe egiptologi să afirme că respectivele conuri din picturi nu erau menite să fie considerate în sensul literal, ci reprezintă mai degrabă simboluri care indicau purtătorii de peruci - pe atunci la modă -, peruci care erau de asemenea parfumate.

Printre produsele cosmetice se află și cremele de protecție, evoluțiile majore ale acestora incluzând: kohl-ul, care era folosit în Egiptul antic ca protecție pentru ochi, uleiul de ricin, folosit în Egiptul antic ca balsam protector, creme de piele din ceară de albine, ulei de măsline și apă de trandafiri, descrise de romani, vaselina și lanolina în secolul al XIX-lea și Nivea în 1911.

Rujul, de asemenea, are un rol aparte între cosmetice. Istoria rujului începe acum aproximativ 5000 de ani și a luat naștere în anticul oraș Ur, lângă Babylon. În acele vremuri, pietrele semiprețioase erau zdrobite și unse pe buze, drept ruj. Mai târziu, femeile egiptene storceau din iod și brom o substanță roșie-violet, care le punea sănătatea în pericol. Cu timpul, această practică s-a numit Sărutul morții, după cum informează site-ul kudika.

Este știut faptul că rujul reginei Cleopatra era făcut din “gândaci de cârmâz” sau carmin (acesta era produs prin zdrobirea și uscarea unor insecte care creșteau pe cactuși – coșenila roșie și coșenila poloneză; chiar și în zilele noastre, carminul tot din aceeași sursă provine – din insecte!) pentru a-şi colora buzele într-o puternică nuanţă de roşu carmin. Acestora li se mai adăugau câteva ingrediente pentru a obține acel pigment rosu aprins, și se adăugau ouă de furnici pentru a da o bază. De asemenea, henna era un colorant preferat de femeile egiptene (colorantul, de o culoare roșcat-maronie, era folosit și la vopsirea părului sau ca tatuaj și era obținut din frunzele uscate și zdrobite ale arbustului tropical cu același nume). Iar pentru ca rujul să strălucească se foloseau solzi de pește.

În timpul Renaşterii islamice, medical şi chimistul arab din Andaluzia Abu al-Qasim al-Zahrawi (Abulcasis) a inventat rujul solid, alcătuit din parfum şi alte ingrediente presate în forme, iar în 1950, chimistul american Hazel Bishop a creat primul ruj care nu se întinde şi rezistă mult timp pe buze.  Max Factor, marele artist în arta machiajului pentru vedetele de la Hollywood, a inventat luciul de buze în anul 1930.

Ca o curiozitate: se pare că, pe parcursul întregii sale vieţi, o femeie “consumă” până la 3 kg de ruj, doar prin simplul fapt că acesta se ia de pe buze în timpul mesei!

Știați că înainte de apariția uscătorului de păr se obișnuia ca bărbații și femeile să folosească aspiratorul pentru a-și usca părul? De fapt, modelul original al uscătorului de par, inventat în anul 1890 de către Alexander Godefroy, a fost inspirat din design-ul aspiratorului. Godefroy a inventat uscătorul de par cu cască pentru a-l utiliza în salonul său din Franța.
Uscătorul nu era portabil și nici nu putea fi ținut în mână, ci persoanele trebuiau să stea sub aparat. Casca era, de fapt, o „cupolă” de plastic ce se plasa peste capul persoanei, iar aerul cald era suflat prin micile orificii din interiorul „cupolei” și usca părul uniform. Aceste uscătoare de păr cu cască se mai găsesc și astăzi in saloanele de înfrumusețare și frizerii, însă mult mai practică este, spre exemplu, casca pentru coafor profesională cu picior, pe care o puteți achiziționa la un preț avantajos de pe site-ul www.trendis.ro.
 
Trendis.ro vă oferă o gamă variată de produse cosmetice profesionale - peste 1.000 de produse cosmetice diferite fiind la dispoziția dvs. Avantajul major este reprezentat de faptul că, fără cheltuieli prea mari, acum vă puteți actualiza geanta cosmetică sau chiar salonul pe care îl detineți sau la care lucrați, indiferent dacă profesați în domeniul make-up, unghii false, epilare, coafor etc. 

Și nu uitați! Aspectul exterior al omului este „cea mai bună scrisoare de recomandare a lui”!

2 comments:

 1. Interesanta incursiune in istoria cosmeticelor ! Partea proasta a folosirii carminului din gandaci, este largalor intrebuintare in industria alimentara !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mă bucur că v-a plăcut această incursiune, doamna Natalia!
   Și da, din păcate carminul este folosit în alimentație la scară largă, indiferent că este vorba de sucuri, prăjituri, creme, gemuri, iaurturi cu fructe etc... Uitați, aici găsiți mai multe informații despre acest subiect:
   http://www.aliceinwonder.net/2014/04/stiti-ce-mancati-iata-otravurile-din.html

   Delete

 
 
Blogger Templates